Blu-ray-дискове със 128 гигабайта и като ROM-/RE-хибрид
Blu-ray-дискове със 128 гигабайта и като ROM-/RE-хибрид
Blu-ray-дискове със 128 гигабайта и като ROM-/RE-хибридСкоро Blu-ray-дисковете с капацитет до 100 гигабайта ще могат да бъдат презаписвани и тези със 128 гигабайта ще могат да бъдат записвани само веднъж. Освен тези „BDXL” дискове са планирани и хибридни дискове, които обединяват защитените BD-ROM- и презаписващи BD-RE.

Както обяви Blu-ray Disc Association (BDA) Blu-ray-форматът ще бъде превърнат в замислените за професионално приложение BDXL и IH-BD-медийни типове. BDXL е замислен за "High Capacity Recordable and Rewritable Discs" и е предимно за телевизионни студиа и документални архиви. Затова се предлагат еднократно записваеми BDXL-медии със 100 и 128 гигабайта памет както и презаписваем вариант със 100 гигабайта. Това ще позволява да бъдат записвани три до четири слоя данни. BDXL ще дойдат и за крайните потребители.

"Intra-Hybrid Blu-ray Disc", накратко IH-BD, предлага отделен BD-ROM-слой и BD-RE-слой – двата предлагат по 25 гигабайта памет. Те свързват една част данни, които не могат да бъдат променяни с възможността да се записват и променливи данни.