Защо паметта DDR2 е по-скъпа от DDR3?
Често се случва така, че цената на остаряващи или непопулярни продукти
Често се случва така, че цената на остаряващи или непопулярни продукти
с течение на времето започва да се покачва.
. Пример за това са остарелите носители за данни, малко разпространените типове флаш карти, старите модули DRAM и т.н. Но възниква въпросът, защо сега цената на DDR2 паметта надвишава цената на по-бързите и по-малко разпространени модули DDR3? Нали производството на DDR2 е напълно отработено и се осъществява на старо оборудване, а доставките на тази памет както и преди са много високи и не отстъпват на DDR3.

Отговор на този въпрос се опитват да намерят редакторите на сайта TechEye по време на неотдавнашната си визита в Тайван – ковачницата на съвременната електроника. Според тях, доставчиците на памет са предположили, че преходът на индустрията от DDR2 към DDR3 вече е осъществен и е време да се намали производството на първата, а на втората да се увеличи. Но техните очаквания не се оправдаха – спадът в икономиката обърка всички планове.

Независимо, че благодарение на появата на редица съвременни платформи за всички сегменти на потребителския пазар (AMD AM3, Intel LGA 1156, 1366 и Pine Trail), всички нови компютри се снабдяват с DDR3 памет, остава неочаквано силно търсенето на DDR2, купувана най-вече от икономичните потребители, желаещи да подобрят конфигурацията на своя относително стар компютър. В резултат на прехвърляне на значителна част от производствените мощности към производството на DDR3, създава се дефицит на DDR2 и като следствие, нараства цената на тези модули, което от своя страна добавя допълнителна печалба за производителите. По този начин, преходът на производствените мощности към DDR3 памет се осъществи прекалено рано, а несъответствието на пазарното търсене предизвика преждевременно повишаване на цените на DDR2.

Към момента се очаква, че масовият преход може да се забави още няколко месеца. Играчите на DRAM пазара се надяват, че през втората половина на тази година ще се състои дългоочакваното обновление на корпоративния и сървърния пазар на оперативната памет. При това, в това отношение Intel е по-оптимистично настроена от останалите компании.