Потопете се в третото измерение с Windows XP

Windows XP упорито отказва да се предаде пред Vista благодарение на голям брой креативни софтуерни разработчици. Продължавам да ви представям софтуер, който променя из основи начина на работа под Windows. Този път ще разгледаме два много впечатляващи проекта – SphereXP и Tactile 3D, които отново се опитват да чертаят пътят към бъдещето.

[roller]SphereXP[/roller]

Неведнъж сме обръщали внимание на решения за промяна на работната среда на Windows, по-голямата част от които са били насочени към увеличаване на работната площ или управлението й по нестандартен начин. SphereXP е поела в друга посока и разширява десктопа, като добавя трето измерение. Как е възможно това ли? Името издава, че работният плот на Windows приема сферична форма, а начинът на работа с него се запазва. Т.е. вече можете да въртите гледната точка около себе си, като по този начин се получава 360-градусова панорама. Иконите висят “във въздуха” и така се създава илюзията за 3D пространство. Разполагате с няколко готови теми за фон, а ако изберете тази снимка, която досега е стояла като стандартен тапет, ще можете ясно да разгледате технологията – снимката се “огъва”, което при неподготвен предварително файл е много грозно. Също така качеството на графиката не е перфектно и някои от стандартните панорами не изглеждат много добре.

Работата с файловете е подобна на тази при браузъра SpaceTime 3D – ако има отворен прозорец в сферата, нужно е да щракнете два пъти върху него, за да получите достъп до него на предна позиция. След това трябва да използвате Ctrl + W (подлежи на промяна), за да го върнете отново в сферичното пространство (това е удобно за максимизирани прозорци, а иначе може просто да се щракне веднъж с левия бутон в десктопа). Със задържан десен бутон на мишката пък се “оглеждате” в сферичното пространство. Това става и чрез задържане на клавиша Z и местене на мишката. По този начин получавате много повече място за икони, а десктопът си остава само един и няма опасност да губите време в превключване и търсене. Ако пък задържите бутона Crtl и след това десния бутон на мишката върху отворено приложение, може да въртите неговия прозорец във всички посоки. Може би е недостатък невъзможността за достъп до оригиналното контекстно меню, което е заменено от команди на SphereXP.

Тестовата версия е пълнофункционална, но работи само 5 минути, след което трябва да се рестартира. Работи се и по проект за Linux, наречен SpheriX, който ще бъде базиран на XGL и Compiz. Предвиждат се също версии за MaxOS X и Windows Vista.

Освен десктоп средата, авторите ви предлагат и файлов браузър, наречен SphereXPlorer, базиран на същата технология. Ако трябва да го сравня със SpaceTime 3D, при SphereXPlorer свободата е много по-голяма и може би третото измерение се използва по много по-рационален и естествен начин, макар за графичното оформление да важат същите забележки, както и при SphereXP. За използването му са нужни .NET Framework 2.0, Internet Explorer поне 5.5, 3D графична карта с минимум 64 MB памет и 256 MB RAM (препоръчително 512 MB).

SphereXP струва $29,90, а SphereXPlorer – $24,90. Официалният сайт е www.spheresite.com.

Tactile 3D

Безспорно този проект е по-впечатляващият от двата. По същество Tactile 3D е файлов браузър, който обаче ще ви изуми с изгледа и възможностите си. Когато го стартирате, може би първо ще се сетите за филми като “Матрицата” и “Специален доклад”. Попадате в един виртуален свят, където всеки един файл или папка са представени като триизмерен обект. Отново се намирате в затворено сферично пространство, а пред вас са изобразени няколко многостенни тела, които за по-голямо удобство ще наричаме сфери. Всяка една от тези сфери представлява един дисков дял, оптично устройство или папка. Те се намират във виртуален куб, в чиито четири ъгъла ще откриете различни бутони – за начина на сортиране на файловете, за разположението на сферите – пирамидално, в линия, в кръг и т.н.

Удивително е управлението на цялата тази среда – придвижването се осъществява изцяло с местене на мишката и използване на нейното колелце. Приближете се до някоя от сферите (това може да стане и като щракнете два пъти върху нея) и ще видите обектите в нея – файлове, които са изобразени с различни икони (по-скоро 3D обекти, чийто дизайн напомня Linux – например WAV файловете са представени с въртящ се пръстен, MP3 е компактдиск и т.н.) и папки. На всяка икона са разположени оригиналните икони на приложенията и бутони за бързо управление (според типа на файла) – Open, Delete, Rename и др. Непознатите са: Grab, за хващане и преместване на обекта в пространството – за да го пуснете на ново място, щракнете с десния бутон и изберете Drop (или Esc, за да откажете действието); Cloak – за скриване на файловете, правейки ги почти напълно прозрачни; Shield – за защитаване на файла (познава се по червените тонове). При селектиране на файл или папка около иконата се появява въртящ се ореол, от чиято скорост на въртене може да се направи извод за датата на модифициране на обекта. Ако посоката на въртене е обратна, значи файлът е използван съвсем скоро.

Ако задържите десния бутон на мишката върху обект или някъде встрани, ще получите достъп до още действия или настройки. От опциите може да промените и темата на външния облик. За по-завършена атмосфера авторите са добавили и звуци, издавани от обектите, както и музикален фон, който обаче бързо ще ви омръзне (всички звуци могат и да се изключат).

Естествено, всичко това си има и своята хардуерна цена. Системните изисквания са следните: Windows XP или 2000, процесор с поддръжка на SSE инструкции, видеокарта с пълна OpenGL 1.4 поддръжка, 512 MB RAM. При мен с моите 768 MB RAM и Nvidia GeForce 6600 нямах абсолютно никакъв проблем и всичко работеше съвсем гладко, с изключение на редовно показване на съобщение за грешка. Интересното е, че спокойно може да игнорирате това съобщение, като го преместите встрани, и да продължите необезпокоявани работата си с Tactile 3D.

Но софтуерният елемент не е единствен. Ако желаете симбиозата ви с третото измерение да бъде пълна, трябва да се снабдите и с подходящ хардуер за неговото по-лесно управление. Някои примери са 3D connexion Space Navigator (www.3dconnexion.com), както и останалите продукти на тази компания, Logitech iFeel (вече морално остаряла) и Logitech NuLOOQ navigator. Първото устройство е мишка, която е много удобна за използване с 3D визуализационни приложения, като Google Earth и SketchUp. Разгледайте и NuLOOQ, който ще ви впечатли със своята визия. Чрез добавяне на подобно устройство ще можете да “усещате” докосването на папките и файловете. Включването и чувствителността на тази технология (Immersion TouchSense) се настройват от меню Touch. Ако тази тема ви интересува, ще откриете още интересни продукти на адрес: www.immersion.com/3d/.

Официалният сайт на приложението е www.tactile3d.com.

Адриан Банчев-computers.bg