Как да подържаме операционната система


В тава ръководство ще наблегна най-вече на софтуерната поддръжка. Ако правите това, което съм описал по-долу, вашата операционна система ще живее по-дълго и няма да ви създава проблеми.


1. Дефрагментирайте твърдия диск редовно.Windows-а си има вградена възможност за дефрагментиране,тя се намира в: Start => Programs =>Accessories => System tools => Disk defragmenter.Дефрагментирате поне един пъти месечно.SWAP файла също се нуждае от фрагментиране.За да можете да го дефрагментирате трябва първо да го забраните Properties на My Computer => Advanced => Settings /Performance/ => Advanced => Change => слагате отметка на No Paging File => OK, след което рестартирате. След рестарта пускате дефрагментера. След приключването на дефрагментацията отивате отново при същите настройки и разрешавате използването на Page file и рестартирате отново. Понякога след дефрагментирането на SWAP файла се усеща наистина разлика в производителността, но това е относително.Колкото по-често записвате върху харда толкова по-често е желателно да дефрагментирате.

2.Една от най-честата причина, поради която операционната система се скапва,това са вирусите.Трябва да изберете защита, която да бъде добра и сигурна.Антивирусният софтуер трябва редовното да бъде обновяван.Не комбинирай те две или повече антивирусни програми.

3.Честата смяна на кодеци,драйвери и друг системен софтуер скапва бавно,но сигурно операционната ви система. След деинсталиране на програми и друг софтуер понякога остават остатъци и регистри. Затова е нужно поне два пъти месечно да почистите регистрите.За тази цел има много програми от типа на Registry Cleaner (RegCleaner).

4.При внезапно изгасване на тока и други причини върху хард диска могат да се получат грешки. Много от нас правят грешката да натискат Space, когато при включване или рестартиране на компютъра зареди Scandisk (Checkdisk). Когато започне сканиране на диска за грешки не го прекъсвайте! Вградената възможност за откриване и поправяне на грешки може да ви предпази от загуба на информация и много други проблеми. Добре е профилактично да сканирате хард диска за грешки и лоши сектори.Това става от Мy Computer => Properties на даденото устройство => Tools => Checkdisk. Checkdisk може да се стартира под Command prompt, но в read only режим (само открива грешките без да ги поправя) с команда chkdsk.

5.При оверклок, системата става нестабилна. Трябва да знаете,че при "клокването" трябва да разполагате на първо място с добро охлаждане. Добър вариант е поставянето на допълнителни вентилатори на кутията, които да вкарват и изкарват топлия въздух от нея. Но не забравяйте, че оверклока намалява почти наполовина живота на някои компоненти.


6.Избягвайте да инсталирате различни Screensavers,Windows Themes или съмнителен софтуер. Една голяма част от темите за Windows се инсталират в системната директория и в някой случаи доста трудно се деинсталират или дори заменят някои от системните файлове на операционната система.


Подобни новини :
По - бързо стартиране на операционната система
По - бързо стартиране на операционната система на Windows 7
системата Ви да отпечатва върху десктопа версията на операционната система
Скрити настройки на операционната система Windows 7(GodMode режим)
Промяна на файловата система от FAT32 на NTFS