Кратко ръководство за Андроид

Публикувано изображение

Какво е Андроид ?

Android е операционна система, разработена от Google за мобилни устройства. Основата й се гради върху модифициран Линукс кернел. Първоначалната му разработка е направена от Android Inc, фирма която по-късно бе закупена от Google, а още по-късно от Open Handset Alliance.

Операционната система се състой основно от Java приложения, работещи върху Java Framework. Основния Java код (libraries) е подкаран под т.нар. Dalvik Virtual Machine, който във версия 2.2 (Froyo) поддържа JIT компилиране. Общия код на Андроид се състой от 12 милиона реда, от които 3 милиона са XML, 2.8 милиона са C, и 2.1 милиона са на Java

Приложения (Applications)

Android OS идва с комплект от основни програми като Еmail клиент, SMS програма, календар, интерент браузър и други. Всички програми са написани на програмният език Java.

Application Framework

Чрез предоставянето на отворена платформа за разработване на приложения, Android предоставя възможност на разработчиците да изграждат изключително богати и иновативни приложения. Програмистите са свободни да се възползват от хардуера на устройството, достъп до местоположението на устройството, да стартират background services, да добавят известия в status bar-а и много, много други неща!

Програмистите имат пълен достъп до същите фреймуърк API-та използвани от вградените програми. Архитектурата на приложенията е проектирана, така че да улесни многократната употреба на компоненти; всяко приложение може да публикува своите възможности и всякo другo може да ги използва. Същият този механизъм позволява приложенията да бъдат разменяни от потребителя. Например, ако не ви харесва вградената Email програма може да си свалите друга и да я направите по подразбиране.

В основата на всяко приложение са набор от сервизи и системи включващи:

Богат и разширяващ се набор от Views, които могат да бъдат използвани за изграждането на приложения, включващи: Lists (списъци), Grids (мрежи), Text Boxes (текстови кутии), Buttons (бутони) и дори възможност за вграждане на уеб браузъра в приложението.

Content Providers, които дават възможност на приложенията да получават достъп до данни от други приложения (като например програмата Contacts) или да споделят тяхните общи данни.

Resource Manager - предоставя достъп до ресурси различни от код, като например стрингове, графики или layout файлове.

Notification Manager, който дава възможност на приложенията да показват различни известявания в status bar-a.

Activity Manager - служи за управление на lifecycle-a (цикълът на живот) на приложението и предоставя обща навигация в backstack-a.

Библиотеки (Libraries)

Android включва набор от C/C++ библиотеки използващи се от различни компоненти на системата. Тези възможности са на разположение на програмистите през Android фреймуърк-а. Някои от библитеките:

System C library - BSD-произовдна имплементация на системната C библиотека (libc) пригодена за вградените Linux-базирани устройства.

Media Libraries - базирана на OpenCORE на PacketVideo; библиотеки поддържащи възпроизвеждане и запис на много от популярни видео и аудио формати, както също така и на статични снимкови файлове, включващи: MPEG4, H.264, MP3, AAC, AMR, JPG, и PNG.

Surface Manager - управлява достъпът на показване на подсистемите и безпроблемно копозира 2D и 3D графични слоеве от различни приложения.

LibWebCore - модерен уеб браузър engine, който се грижи за браузърът на Android както и за вграждащото се web view.

SGL - основният 2D графичен engine.

3D libraries - имплементация базирана на OpenGL ES 1.0 API-та; библиотеките използват както хардуерното 3D ускорение (ако е на разположение) или включеният, високо оптимизиран 3D растерайзър.

FreeType - bitmap и векторно рендиране на шрифтове.

SQLite - мощен и лек engine на релационни бази от данни, които са на разположение на всички приложения.

Android Runtime

Android включва набор от основни библиотеки, които предоставят голяма част от функционалността, която е на разположение в основните библиотеки на езикът за програмиране Java.

Всяко Android приложение се стартира в свой процес със своя инстанция на Dalvik виртуалната машина. Dalvik е написана, така че устройството да може да стартира множество от виртуални машини ефективно. Dalvic VM стартира Dalvik Executable (.dex) формат, който е оптимизиран за минимален отпечатък върху паметта. Виртуалната машина е базирана на регистри и стартира класове компилирани чрез компилатора на програмният език Java и трансформирани в .dex формат чрез включеният "dx" инструмент.

Dalvik виртуалната машина разчита на Linux ядрото за основна функционалност като threading и low-level управление на паметта.

Linux Kernel

Android разчита на Linux версия 2.6 за основни системни сервизи като сигурност, управление на паметта, управление на процесите, мрежовият стак и драйвър модела. Ядрото също така играе ролята на абстрактен слой между хардуера и останалата част от софтуерният стак.


Какво е root на телефона? - често срещан въпрос при Android устройствата.

Root е потребител, който има пълни права върху системата и може да прави всичко възможно с нея.

Главните причини за root на Android устройство са функцията apps2sd (позволява инсталиране на приложения на мемори картата, тази опция вече е вградена в официалната 2.2 версия на мобилната ОС) и възможността за инсталиране на custom ROM.

Има приложения, които не могат да се използват без root - такива за направата на скрийншот и за оувърклок на процесора например.

Как се инсталира приложение/игра извън маркета?

За да инсталирате .apk файл на телефона си е необходимо да имате file explorer, аз лично препоръчвам ASTRO (безплатен е, има го в маркета). Прехвърлете .apk файла на мемори картата и навигирайте до него с файловия експлорър, отворете го с опцията Open app manager -> Install.


Android Market (Безплатни и платени програми/игри) - Цък

Долните сайтове са портали за кракнати игри и програми !

Програми & GPS:

forum.mobilism.org /forum.mobilism.org (GPS) /
4PDA.ru / www.ipmart-forum.com

Игри:

forum.mobilism.org /4PDA.ru / www.ipmart-forum.com

Ръководство за тези, които за пръв път се сблъскват с Android OSТова ръководство е насочено към хората, които за пръв път се сблъскват с Android OS, с цел да внесе яснота за това как се извършват основни операции като инсталиране на програми, задаване на рингтон, деинсталиране на програми, спиране на мобилния интернет, следене на трафика на мобилния интернет и други.

Важно:Ъпдейтването на версията на операционната система се прави само от производителя на устройството и е индивидуано за всеки различен модел (това че е излязъл ъпдейт на Android OS до определена версия за някой модел не значи, че той става и за вашия телефон). Инсталирането на по-висока версия на операционната система преди официалния ъпдейт от производителя става чрез руутване на телефона и инсталиране на custom ROM, ако има такъв. Операцията крие рискове от повреда на телефона.

1.Инсталиране на програми
(игри)– инсталирането на програми от маркета няма смисъл да го обяснявам, затова ще се спра на инсталирането на програми, които не са от маркета.
След като вече сте свалили .apk файла на програмата (това е изпълним файл, който отговаря на .exe при Windows), трябва да го качите на мемори картата на телефона (чрез bluetooth, USB, card reader). За да видите какво имате на мемори картата трябва да си качите от маркета някои файл мениджър (EStrong File Expolrer, ASTRO File Menager, Linda File Manager и много други). Инсталирането на файл мениджър е необходимо поради това, че в Android OS. Стартирате файл мениджър и намирате .apk файла на програмата, и цъкате върху него, след това потвърждавате и инсталацията е приключена.

2.Деинсталиране на програми - прави се от Settings/Applications/Manage applications.
Програмите свалени от маркета могат да се деинсталират и директно от него от секцията Downloads

3.Задаване на mp3 като рингтон
– Има 2 начина за това:
1) Пускате си избраната песен през приложениeтo Music натискате бутона Menu и от там Set as Ringtone. Този метод е по-подходящ за хора които по-рядко си сменят рингтона и имат един рингтон за всички контакти.
2)Създавате си папка под име Media на мемори картата. В папка Media трябва да направите още три папки под имената alarms, notifications и ringtones. След това поставяте мр3-ките в съответната папка, рестартирайте телефона и тези мр3-ките ще се появят в списъка с мелодиите за звънене.

4.Инсталиране на програми на мемори картата
– това не е възможно, приложенията се инсталират на вградената памет на телефона. Този проблем е решен в новата версия на Android OS – 2.2 Froyo.
Има вариант за инсталиране на приложенията на картата но това минава през руутване на телефона и инсталиране на custom ROM. Има теми за това във форума, но това е процедура, която крие рискове.

5.Следене на трафика на мобилен интернет и спиране на мобилния нет при необходимост.
3G Watchdog (има я в маркета) е програма, с която можете да следите трафика който сте генерирали през мобилния интернет. Може да има разминаване между показанията на 3G Watchdog и фактурата на мобилния оператор, защото мобилните оператори имат минимално таксуване на трафика. Т.е. ако вие навъртите 550 КБ а минималното таксуване на оператора е на 1МБ, то тези 550КБ ще ви бъдат отчетени като 1МБ от мобилния оператор.
APNdroid, Toggle Data Widget (има ги в маркета) са програми, с които можете да спрете мобилния интернет.
При HTC Desire си има уиджет за това, намира се в Widget/Settings/Mobile Network.

6.Прехвърляне на номерата от сим картата на телефона - за да прехвърлите абонатите от сим картата отивате в приложението People, след това бутона Menu и тогава Import/Export и импортвате от сим картата.

7.Прехвърляне на номерата от телефона на сим картата
- за това се изисква допълнителен софтуер, програмата се казва Contact2Sim и я има в маркета.
Има начин и без допълнителна програма, но само един по един (може да се ползва при добавяне на нов номер). Това става така влизате в приложението People цъкате върху номера който искате да прехвърлите после Menu/More/Save to SIM.


Какво е root на телефона? - често срещан въпрос при Android устройствата.

Root е потребител, който има пълни права върху системата и може да прави всичко възможно с нея.

Главните причини за root на Android устройство са функцията apps2sd (позволява инсталиране на приложения на мемори картата, тази опция вече е вградена в официалната 2.2 версия на мобилната ОС) и възможността за инсталиране на custom ROM.

Има приложения, които не могат да се използват без root - такива за направата на скрийншот и за оувърклок на процесора например.

Как се инсталира приложение/игра извън маркета?

За да инсталирате .apk файл на телефона си е необходимо да имате file explorer, аз лично препоръчвам ASTRO (безплатен е, има го в маркета). Прехвърлете .apk файла на мемори картата и навигирайте до него с файловия експлорър, отворете го с опцията Open app manager -> Install.

(Източник : www.androidbg.com)Подобни новини :
Ръководство за Андроид (Android OS)
Андроид Програми - Ревю
Първи досег с Андроид
Техники за батерията на Андроид
Задаване на mp3 като рингтон,аларма...,при Андроид.