Ръководство за Андроид (Android OS)


1) Android - Операционна Система (windows, linux, mac os - това са примери за операционни системи) с отворен код (сиреч можеше да я модифицираш, разваляш и преправях какво решиш за добре, спазвайки разни изисквания на производителя... общо взето лицензи и общи условия..), позволявайки голяма
гъвкавост и лесно създаване на нови и нови приложения и оптимизация на работата и.

2. Какво е SDK - в превод Software Development Kit или "програмка", позволяваща достъп на програмиста до андроид устройства, посредством комютъра, като му се осигуряват съоветните инструменти за създаване на това и онова. За нуждите на обикновения потребител - използва се за инсталиране на програмки от компютъра, на телефона; правене на screenshots (снимки на дисплея). За това как се инсталират нещата - по-късно.

2.1. Как се инсталира SDK:
2.1.1. Windows
Десен бутон на My Computer->properties->Advanced->Environment Variables->Избирате "Path" (разположен при System Variables) и вътре добавяте пътя до \tools в SDK (примерно D:\Android-SDK\tools, или където сте си го сложили)
2.1.2. Linux
Отворете ~/.bash_profile or ~/.bashrc и разгледайте за "PATH" . Следва същото като при windows - добавяте пълния път до sdk (примерно /home/username/sdk/tools/)
2.1.3. Mac OS X (за по-стари версии - нямам информация)
Отваряте .bash_profile , намиращ се в home директорията на потребителя и процедирате както при линукс

3. ADB - Android Debug Bridge т.е. инструмент, идващ с SDK и позволяващ на потребителя да контролира интерфейса на устройства с Андроид ОС. За общите нужди се използва за рестарт, влизане в recovery режим, инсталиране на програмки и т.н. (за това как и какво - по-късно)

При windows потребители (поради типа на другите операционни системи то тяхните потребители са запознати със следващите действия), за да стартирате ADB отворете един command propmpt (при 98 май се казваше command com или нещо подобно..) и вътре като ред си пишете adb (излиза лист с възможните команди ... има си описание кое и как работи)

4. Shell - (не означава черупка  tongue ) - Android Shell Ви позволява да стартирате .. как да се изразя... нещо като "command prompt" при Windows ... посредством командата "adb shell" вие се свързвате към Андроид устройството и дефакто това което виждате на екрана е самата файлова организация на системата - директории, файлове и проче. Позволява се да се изпълняват редица команти и действия. (няма да се спирам конкретно... ще ги срещнете из разни теми)

5. Recovery - това е специален boot (сиреч - старитра системата или част от нея) image, позволява се правенето на back up (резервно копие на системата, в случай, че от разни експерименти или друго я счупите).

6. SPL -  Secondary Program Loader, използва се, за да зареди система, защото обикновено първия boot loader е с много малки размери (инжинерни решения - не са в моята компетиция...) и затова се използва SPL. Обикновенно различните модификации на Андроид изискват някакъв тип spl - в един момент може да се наложи да се смени SPL. Рядко се случва и не е препоръчително, ако незнаете какво правите да го свършвате сами.

7. Radio - Това представлява програмка, която управлява хардуерния модул на устройства, позволяващ да се извършват обаждания, да се генерира 3G/2G/4G/GPRS и проче трафик. Преди имаше една теория, според която първо се инсталира radio и след това spl, за да не се счупи (brick) телефона. В момента се заформя друга такава, но недейте да пипате, ако незнаете какво правите.

8. ROM -  вид електронна компютърна памет, която позволява еднократен запис и многократно четене. В нашия случай rom е станал синоним на версия на операционната система (андроид  tongue ) и под ROM се разбира примерно MoDaCo, Cyanogen, FJ и прочае.

9. Флашване на ROM - представява изтриване и инсталиране на Андроид. Операцията обикновенно е простичка и сравнително бърза (10-15мин. максимум). Използват се команди през SDK или комбинации от бутони през телефона. С две думи - все едно си преинсталирате уиндоуса (причини - бол...). Как, кога, и защо - в темите за съответните ромове си пише.

10. Какво е CMD - съкращение на command prompt . Аналог на command.com в Windows 95/98 . Това е аналог (според мене лош) на конзолите при Unix-like операционни системи. В нашата сфера (Андроид) се използват малко команди (описани по-доло), които служат за различни цели - инсталация на програми, местене на файлове, ровичкане по телефона (може и без него) и активиране на команти през SDK. Стартира се по няколко начина:
А) windows бутона (логото на windows - на повечето клавиатури е разположен между лявите Ctrl и Alt бутони, като положението при лаптопи може да варира (от опит - обикновенно е горе в дясно)) + R .. отваря се едно малко прозорче, като в него написвате cmd и натискате OK (този метод работи при всички Windows)
Б) Старт Меню (доло в дясно на екрана) -> Accessories -> command prompt
В) При някои Windows версии (95/98) пак е от Accessories, но се казва или cmd или MS-DOS или MS-DOS prompt, като не си спомням добре (ако някои знае как е точно, нека ме поправи или редактира поста)

Малко обяснения на общи команди ( гледам из разни теми все се пита какво е adb shell, adb push ...)

1.  adb install - използва се за инсталиране от компютъра на софтуер на андроид устройство. Например: adb install programka.apk . Обърнете внимание, че за да използвате adb install programka.apk то трябва или да се намирате в директорията (примерно да ви пише C:\programi\ и тук да е programka.apk) или примерно да дадете точния път до нея, например adb install C:\programi\programka.apk ) Да отбележа още нещп - APK разширението е това, което се използва в андроид и всички програи, които се инсталират имат това разширение.

2.  adb shell reboot:

2.1.  adb shell reboot - прави обикновен рестарт на телефона (все едно сте го направили посредством съответното копче)

2.2.  adb shell reboot recovery - прави рестарт и влиза в recovery mode (горе съм споменал какво представлява)

3.   busybox - инструмент, идващ с почти (ако не и всички) модифицирани версии на Андроид, като този инструмент позволява изпълнението на различен набор от команди, като не е необходимо да се влиза в shell. Въпросни команди може да срещнете из форумите.

4.  adb

4.1. adb push - използва се, за да качите файл от компютъра, на андроид устройството. Пример:
adb push C:\dir\123.jpeg /sdcard/snimki/123.jpeg т.е. когато използвате adb push, то първият ред "C:\dir\123.jpeg" представлява точния път до файла, който искате да качите на телефона, а пък втория "/sdcard/snimki/123.jpeg" е мястото на което ще се качи файла, както и името, под което ще е записан.

4.2. adb pull - обратното на push, като разликата е, че първия ред е фйла на в андроид устройството, който искате да изтеглите, а втория е мястото и името, под което ще бъде записан на компютъра. Пример:
adb pull /sdcard/snimki/123.jpeg C:\markup\snimki\123.jpeg .

5. adb remount - това е друга, често срещана команда, която се използва, за да remount-не системния дял т.е. ако мога да се изразя - да го деактивира и отново да го реактивира (става бързо и безболезненото) ... един вид рефреш (не точно, но така го приемете)

Това ръководство е насочено към хората, които за пръв път се сблъскват с Android OS, с цел да внесе яснота за това как се извършват основни операции като инсталиране на програми, задаване на рингтон, деинсталиране на програми, спиране на мобилния интернет, следене на трафика на мобилния интернет и други.

1.Инсталиране на програми (игри)– инсталирането на програми от маркета няма смисъл да го обяснявам, затова ще се спра на инсталирането на програми, които не са от маркета.

След като вече сте свалили .apk файла на програмата (това е изпълним файл, който отговаря на .exe при Windows), трябва да го качите на мемори картата на телефона (чрез bluetooth, USB, card reader). За да видите какво имате на мемори картата трябва да си качите от маркета някои файл мениджър (EStrong File Expolrer, ASTRO File Menager, Linda File Manager и много други). Инсталирането на файл мениджър е необходимо поради това, че в Android OS. Стартирате файл мениджър и намирате .apk файла на програмата, и цъкате върху него, след това потвърждавате и инсталацията е приключена.

2.Деинсталиране на програми - прави се от Settings/Applications/Manage applications.
Програмите свалени от маркета могат да се деинсталират и директно от него от секцията Downloads

3.Задаване на mp3 като рингтон – Има 2 начина за това:
1) Пускате си избраната песен през приложениeтo Music натискате бутона Menu и от там Set as Ringtone. Този метод е по-подходящ за хора които по-рядко си сменят рингтона и имат един рингтон за всички контакти.
2)Създавате си папка под име Media на мемори картата. В папка Media трябва да направите още три папки под имената alarms, notifications и ringtones. След това поставяте мр3-ките в съответната папка, рестартирайте телефона и тези мр3-ките ще се появят в списъка с мелодиите за звънене.

4.Инсталиране на програми на мемори картата – това не е възможно, приложенията се инсталират на вградената памет на телефона. Този проблем е решен в новата версия на Android OS – 2.2 Froyo.
Има вариант за инсталиране на приложенията на картата но това минава през руутване на телефона и инсталиране на custom ROM. Има теми за това във форума, но това е процедура, която крие рискове.

5.Следене на трафика на мобилен интернет и спиране на мобилния нет при необходимост.
3G Watchdog (има я в маркета) е програма, с която можете да следите трафика който сте генерирали през мобилния интернет. Може да има разминаване между показанията на 3G Watchdog и фактурата на мобилния оператор, защото мобилните оператори имат минимално таксуване на трафика. Т.е. ако вие навъртите 550 КБ а минималното таксуване на оператора е на 1МБ, то тези 550КБ ще ви бъдат отчетени като 1МБ от мобилния оператор.
APNdroid (има я в маркета) е програма, с която можете да спрете мобилния интернет.

6.Прехвърляне на номерата от сим картата на телефона - за да прехвърлите абонатите от сим картата отивате в приложението People, след това бутона Menu и тогава Import/Export и импортвате от сим картата.

7.Прехвърляне на номерата от телефона на сим картата - за това се изисква допълнителен софтуер, програмата се казва Contact2Sim и я има в маркета.
Има начин и без допълнителна програма, но само един по един (може да се ползва при добавяне на нов номер). Това става така влизате в приложението People цъкате върху номера който искате да прехвърлите после Menu/More/Save to SIM.

Източник:androidbg.comПодобни новини :
Кратко ръководство за Андроид
Андроид Програми - Ревю
Бързи клавиши за Android
Първи досег с Андроид
Техники за батерията на Андроид
Какво е root на Android телефон?
Кодове заа Android телефон.
ES File Explorer файловия мениджър за Android
Още кодове заа Android телефоните.
Задаване на mp3 като рингтон,аларма...,при Андроид.