Японци създадоха електромобил-възглавница
Японски специалисти създадоха електромобил, покрит с въздушни възглавници, който предпазва пешеходците при евентуален удар, информира изданието "Чугоку шимбун".

Външният корпус на триколката са покрити с меки панели.Възглавниците са в предната и задната част. При сблъсък въздухът в тях се изпуска, за да се смекчи ударът.

Електромобилът развива до 50 км/ч. Зарежда се към обикновени контакти в мрежата.
Изобретателите уверяват, че е почти изключено пешеходци да пострадат сериозно при удар с електромобила. Самата кола също се предпазва, като бързо възстановява първоначалната си форма след сблъсък.

Моделът iSAVE-SC1 е разработен от компанията Humanix в сътрудничество със специалисти от университета в Хирошима. Струва около 10 000 долара. Масово производство се планира от пролетта на идната година.

"Представете си кола, облечена с дрехи - казва Цутому Масуджима, президент на компанията и професор в университета. - Изучавайки биологията установих, че живите същества са естествено меки. На базата на тази идея започнах да развивам идеята за автомобил, чиято повърхност не е от твърд метал."

Източник:trud.bg

Подобни новини :
Японци откриха уникален материал за супер дискове